2009-08-05

Arkitektur- och inredningshistoria för inredare

I homestagingutbildningen ingår studier av den svenska villans arkitekturhistoria samt europeisk inredningshistoria från antiken till idag. Följande texter om den obligatoriska kurslitteraturen, kommer från Adlibris webbsidor:

Så byggdes villan: svensk villaarkitektur från 1890 tiill 2010 (Inbunden) av Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen. Så byggdes villan är en unik exposé över en betydande del av vårt kulturarv -vardagsarkitekturen inom villabyggandet i Sverige. Boken visar tidstypiska villor och karakteristiska byggnadsdetaljer decennium för decennium, från de första villorna byggda på 1890-talet fram till villor byggda under 2000-talets första decennium. Stilidealen har varierat under olika tidsperioder. Arkitektur, planlösningar, konstruktioner och inredningar har förändrats i takt med tiden. De generella dragen i denna utveckling visas här genom en mångfald av nya exakta illustrationer i skala. Varje villa har sin egen historia och sina egna förutsättningar. För den villaägare som vill renovera sitt hus med tidstypiska snickerier finns en ritningsdel med snickerier och byggnadsdetaljer, som golvsocklar, fönsterfoder och taklister. 

Stilguiden : möbler och inredning 1700-2000 (Inbunden) av Jane Fredlund. Detta är den stora guideboken till stilhistorien. Från barocken via rokoko, gustavianskt, empir, nystilar och jugend till funkis, femtiotal och de senaste decenniernas stilar och trender. Den faktaspäckade boken är en rik skatt för alla som är intresserade av stilhistoria, antikviteter, design och historia. Stilguiden är utpräglat pedagogisk, praktisk och instruktiv samt rikt illustrerad med autentiska interiörer, möbelbilder och dekordetaljer, med tonvikt på sådant som man hittar på auktion och i antikhandeln. Auktionshusen har välvilligt ställt sitt värdefulla bildmaterial till förfogande. Det har därmed blivit en bok med många exempel och användbara tips för den som letar antikt och design.