2011-05-04

Konsten att styla rätt

Konsten att styla är svårare än man tror. Det är lätt att gå vilse bland alla fina produkter man vill visa. Allt som oftast blir det för mycket av det goda. Och felplacerat. Med resultatet att betraktarens öga (och hjärna) inte vet vad VAR man skall titta. Överallt och ingenstans. Här några bra och kanske mindre bra exempel från en och samma stylist.


Utmärkt arrangemang av stylist Camilla Krishnaswamy. Fin diagonal, och fokus på några få, kul detaljer, placerade så att ögat leds runt i bilden. Möjligen är paraplyt "överkurs", men det funkar, för att vinkeln och handtagets riktning är rätt, och bilden skulle blivit tråkigare utan.


Härlig bild av två rum i fil. Bordets riktning och stolarnas lekfulla arrangemang och puffens placering är perfekt. Här skulle helheten dock blivit ännu bättre om taklampan i bortre rummet hade tagits bort. Håll tummen för, så ser du lätt hur bra slutresultatet blivit utan den lampan. Fin lampa, men inte i det bildutsnittet, alltså.
Även i dessa två rum (ovan), kunde någon liten detalj plockats bort, för att maxa slutresultatet. I vänstra bilden fungerar allt: leksaksbordet och stolarnas placering, mattan, puffen, soffan med alla sina kuddar och rummens övriga detaljer. MEN den röda "prylen" som hänger från taket över soffan är en grej för mycket, som gör att bilden blir rörig. Bort med den (eller bort med taklampan) och fokus hamnar direkt på den läckra soffan och sätter igång fantasin och tankarna på allt kul man kan göra där.

Sovrumsbilden t.h. är ett bra exempel på att många prylar och färger inte med automatik innebär att resultatet blir rörigt. Allt handlar om hur känslig stylisten är. Arrangemanget här är välgjort. Det hade också blivit ännu bättre om en - eller helst båda - tavlorna på översta vägglisten hade tagits bort. Åter igen: utan dessa hade fokus stannat vid sängen, och allt mysigt man kan ha där....

Härligt kök! Ser ut som en matälskare bor här.
Lite rörigt stylat, dock. Naturplancherna över kylen (på vänstra bilden) hade gjort bättre nytta på köksbänken invid fönstret på högra bilden. Där hade de fungerat som en visuell länk mellan grönskan utanför fönstret och köket innanför och samtidigt "ramat in" allt småplock på bänken. Den högra bilden hade också vunnit på att man rensat på den övre hyllan. Som det är nu, vet blicken inte var den skall stanna, vad som är fokus.

Det här var några exempel på vad man bör tänka på när man stylar en miljö inför fotografering. Precis som i många andra sammanhang gäller det att "Kill Your Darlings". Vad tycker du? Hur viktigt är det att kunna arrangera en miljö och "läsa" en bild, som t.ex läggs upp på Hemnet?
.................
Check out my other blog Wabi Sabi Style here.
TRANSLATION (well, sort of...)