2011-05-06

Vad är stilrent?

Gillar du stilren arkitektur och design? Vilken stil då, frågar jag? Stilren, tung barock? Stilren, lekfull rokoko? Stilren, stram funkis?
Det kan vara bra att veta att med stilrent menas att ett objekt har en form, ett utseende som ligger mycket nära det renaste uttrycket för den sökta stilen. En stil i sin renaste form, helt enkelt. Här några exempel på stilren arkitektur (texterna är baserade på bekrivningar i Wikipedia):

Tavastehus kyrka byggdes 1792-1798 efter ritningar av den fransk-svenska arkitekten Jean Louise Desprez och är en av de stilrenaste gustavianska byggnaderna Finland.

Maria Magdalena kyrka i Jerusalem byggdes 1886 och har sju stilrena, förgyllda lökkupoler.

Ett av de Sagerska husen i Stockholm byggdes 1903 efter den franske arkitekten Jean Litoux ritningar, och är ett av få exemplen på stilren jugend i Stockholm.

Villa Snellman i Djursholm är ett av Gunnar Asplunds tidigaste verk. Byggt 1918 i stilren, nyklassicistisk stil.


Sveaplans flickläroverk ritades 1936 av Nils Ahrbom och Helge Zimdal. (Den senare var verksam på Chalmers arkitektur samtidigt som jag jobbade där.) Flickläroverket räknas som en av funktionalismens vackraste och stilrenaste byggnader i Stockholm.

Att bara säga att något är stilrent blir alltså helt betydelselöst om man inte relatera det till något. "Stilren inredning" är alltså rena snömoset. I alla fall om man med detta inte menar stilren modernism? Hur tänker du?

Jag avstår från att diskutera vad vi i norden menar med stilren modernism, och vad man menar i t.ex Grekland. DEN diskussionen skulle aldrig ta slut ;-) Jag vet - jag har försökt.

.................
Check out my other blog Wabi Sabi Style here.
TRANSLATION (well, sort of...)