2011-09-07

Att styla eller inte styla - det är frågan

Tänk att få ägna en långhelg åt att bara prata inredning, styling och homestaging! Njuta av läckra inredningsbilder och diskutera olika arrangemang och lösningar. Det gjorde jag i helgen tillsammans med en grupp inredningspassionerade tjejer, som just nu går min distansutbildning i homestaging. Helgens fokus var som vanligt på kursdeltagarnas egna projekt, men vi hann även med att kolla objekt till försäljning på Hemnet, och analyserade och diskuterat deras brister och förtjänster. Bara att inse - det finns mycket bra - men alltför mycket ser likadan ut! 

Det är faktiskt så att många säljare och köpare reagerar på likriktningen på Hemnet. Många  tycker att dom lika gärna kan styla själva. Det visar en undersökning, gjord på Göteborgs Universitet. Och det är klart, vet inte mäklarens stylist hur man skall gå till väga för att göra ett professionellt jobb, utan låter sig inspireras av samma inredningsreportage, samma bloggar och samma hemnetbilder, är det inte så konstigt om säljarna hellre gör jobbet själva. 

Men homestaging handlar ju inte om att pynta, eller hur? Det handlar ju om att tagga ner och arrangera om bostaden så att dess kvaliteter och potential blir tydliga. 

Väl synliga på mäklarens bilder och snabbt avlästa på visningen. 

Och DET är jättesvårt att göra själv, eftersom allas vår hemmablindhet sätter tusen käppar i hjulet. 

Det är klart att ibland kan man som säljare råka illa ut. Bli rekommenderad en oerfaren stylist som tror att jobbet blir rätt gjort bara man byter ut befintliga möbler och ersätter med nytt. Pyntar och står i, lite här, lite där, och gömmer bostadkvaliteterna bakom alla snygga grejer. Kul för den inredningsintresserade "hemnet-knarkaren", men ett otyg, tycker den seriöse bostadsköparen, enligt undersökningen.   

Skall du sälja gäller det alltså att ställa krav på stylisten. Gör du inte det, kan det gå som det stora bostadsbyggarföretaget, som aldrig fick sålt de visningslägenheter, som stylisterna hade möblerat upp och pyntat "till tänderna".  
- Vad säger folk, när ni visar lägenheterna? frågade jag, när jag ledde en temadag med företagets säljare. 
- Dom frågar varifrån möblerna kommer.., svarade den ansvariga säljaren (lite generat). 
- Hur går lägenhetsförsäljningen? undrade jag. 
- Dåligt, fick jag till svar… 
- Vad fick stylisten för riktlinjer? frågade jag. 
- Dom fick fria händer, svarade man....

Vad säger man? Annat än att det är jätteviktigt att ställa krav på sina homestagingkonsulter. Att dessa vet skillnaden mellan homestaging, styling och inredning. Annars går det lätt åt pipsvängen: försäljningen drar ut på tiden, och priset inte blir det förväntade. Och vem har råd med det? 

Vad tycker du? Vad har du för erfarenheter? Vilka krav tycker du man bör ställa på den som stylar, stagar eller inreder? 

.................
Check out my other blog Wabi Sabi Style here.
TRANSLATION (well, sort of...)